Roadtrip Polen: Naar Hel en Terug

Roadtrip Polen en Open’er Festival: Naar Hel en terug

Open'er Festival 2014

Polen is een prachtige bestemming voor een roadtrip. Dat is een mening die niet veel mensen verwachten. Onze collectieve mening over Polen is namelijk niet altijd positief. Maar dat is niet terecht! Het land heeft veel bos, natuur, vriendelijke inwoners en bruisende steden. Soms stereotype, maar vaak ook verrassend mooi. En dat allemaal voor Poolse prijzen. Plak dus een paar vakantiedagen aan je bezoek aan Open’er Festival vast!

De Festivalkoning reisde in een busje van Amsterdam naar Open’er Festival en bezocht de volgende Poolse plaatsen:

  • Gdansk
  • Sopot
  • Hel schiereiland
  • Krakau

Open’er Festival vindt plaats in Gdynia aan de noordkust van Polen. Aan die kust liggen een aantal Poolse badplaatsen die vooral in de zomer drukbezocht zijn. De bekendste zijn Sopot, Gdynia en Hel. Sopot heeft een reputatie als badplaats voor de elite, maar stel je er daar niet te veel bij voor. Een Poolse badplaats is niet hetzelfde als een Spaanse badplaats. Wat ook gelijk de charme van deze plaatsen is. Sopot heeft een pier, een lange straat met cafe’s en restaurants en een zandstrand. En je kunt dus zomaar een bekende Pool tegen het lijf lopen.


 Dit verhaal gaat over de reis naar Open’er Festival. Als je meer wilt weten over het festival zelf.  Kijk dan op de Open’er Festivalpagina. Of lees de review.


 

Stiekem met je Gdansk

De avond voor het festival kwamen we aan in Gdansk, wat qua inwoners iets groter is dan Utrecht. Dit havenstadje ziet er aantrekkelijk uit en eerlijk gezegd is dat het ook. De binnenstad heeft oude gezellige straatjes en pleinen. ’s Avonds is er ook aardig wat te beleven. Er zijn een aantal clubs en kroegen waar je tot laat kunt feesten. Als je geluk hebt, zoals wij, kun je als alles dicht gaat nog een afzakkertje nemen op een Poolse boot in de haven.

Open'er Festival 2014

Afzakker wodka met nieuwe Poolse vrienden

Highway to Hel

In de maanden voor onze reis leefden we vooral toe naar een bezoekje aan het plaatsje Hel. De naam is al prachtig en Google streetview maakte ons nog enthousiaster. Hel is een populaire bestemming voor Poolse gezinnen. Aan het strand loopt een soort boulevard met souvenirkraampjes en eetstandjes. Verderop ligt een straat met restaurants en kroegjes. Gelukkig is het wel een badplaats in Polen. Vergeet die toeristische zonovergoten Spaanse kustplaatsen met fancy clubs en mooie pleintjes of die overgestylde Nederlandse strandtenten met hippe muziek en Corona’s van zes euro. In Hel doen ze niet aan opsmuk. Op het strand steken overal betonnen palen uit de grond en kun je struikelen over verroeste H-balken, op alle terrassen zit je op de plastic tuinstoelen die je voor het laatst op een Roompot vakantiepark zag in 1998 en de souvenirs zijn in datzelfde jaar met Paint gemaakt. Fantastisch!

 

 

Toen wij in Hel waren, werd het centrum overspoeld door jongeren van een religieuze bijeenkomst, inclusief t-shirts met leuzen als: ‘Jezus Lives!’, die liedjes speelden op het pleintje. In Hel inderdaad. Toen we daarna op het terras van Cafe Kutter belanden en buslijn 666 (beide true story) zagen rijden, was de middag volmaakt.

Mooie lange zandstranden

Voor mooie lange stranden moet je dus niet in de plaats Hel zijn. Maar in de buurt van Hel vind je die wel! De plaats Hel ligt op het uiteinde van een schiereiland dat ook Hel heet. Het schiereiland is een lang recht stuk land met resorts en één weg door het midden. Over de hele noordelijke lengte van het eiland liggen mooie brede zandstranden. Er is genoeg strand om een mooi rustig plekje te vinden. Rijd over de weg naar het plaatsje Hel en sla ergens linksaf, of rechtsaf als je vanaf Hel komt, tussen twee resorts in. Loop tussen de bomen door en vind je eigen stukje strand. Aan het einde van dit schiereiland vonden wij ook een fantastische plek om te barbecuen.

 

 

Festivalkoningtopper Krakau

Krakau is onze favoriete Poolse stad. ’s Avonds vonden wij de Joodse buurt erg tof. Het deed Berlijns aan met kleine barretjes en veel geïmproviseerde terrasjes. Krakau is een studentenstad, dus er is altijd leven op straat. Kleine kroegjes die donker en rustig lijken, kunnen bij binnenkomst ineens heel erg gezellig zijn. Kenmerkend voor Krakau zijn de kelderbarretjes. Kroegjes waar je eerst een trap voor moet afdalen en je weg moet vinden door donkere gangetjes. En het is Polen. Dus op bijna elke straathoek koop je koude biertjes in kleine supermarktjes die de hele nacht open zijn. Ook handig om alvast een ontbijtje voor de volgende ochtend in te slaan.

Overdag heb je tijd om door de historische binnenstad te wandelen. Net als de Amsterdamse binnenstad staat Krakau op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is een web van pleinen, markten, oude herenhuizen, kerken en andere historische gebouwen.

Voor de liefhebber is er op museumgebied ook genoeg te zien. Een bekend museum is Schindlers Factory. De oude emaillefabriek vernoemd naar Oskar Schindler (van de lijst inderdaad). Hij was eigenaar van de fabriek in de Tweede Wereldoorlog. Het museum geeft een beeld van de Duitse bezetting in Krakau en Polen tijdens de oorlog en de rol die Schindler daar in speelde. Vanuit Krakau gaan ook veel dagtochten naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz.

Onze conclusie: Polen heeft ons positief verrast met mooie steden, uitgestrekte stranden en mooie natuur. Daarbij zijn Poolse jongeren vriendelijk en is het leven relatief goedkoop. Het weer in Polen is zomers doorgaans ook aangenaam. Iets warmer dan in Nederland en minder regen. Een perfect land voor een roadtrip!

 

Meer festivals in Polen: Orange Warsaw Festival

Vergelijkbare festivals: Sziget Festival, INmusic Festival, Positivus Festival, EXIT Festival, VOLT Festival, Frequency Festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published.